رونق ترانزیت در مرزهای شرقی جنگ و مناقشه بین روسیه و اوکراین مسیر ترانزیت کالا به اروپا را دستخوش تغییر کرده است، چنانچه که این تحول در نهایت به رونق راههای ترانزیتی ایران از طریق خراسان رضوی منجر شده است. راه اتصال دو اقتصاد بزرگ شرق و غرب با یکدیگر ایران است و لذا میتوان ادعا کرد تنها راه زمینی بین غرب و شرق دنیا از ایران میگذرد.
برای رونق بخشیدن به حوزه ترانزیت و همچنین افزایش صادرات کالا باید روی تکمیل و تقویت زیرساختهای حوزه حملونقل ریلی و جادهای سرمایهگذاری کرد.
کشور ما با صادرات مواد معدنی، محصولات کشاورزی و نفت تنها منابع خود را به کشورهای دیگر میفروشد و از محل فروش منابع خود درآمدزایی مینماید اما در ترانزیت، نه تنها منابع به فروش نمیرسد بلکه زمینه توسعه زیرساختهای ارتباطی کشور نیز فراهم میشود.
بهرهبرداری از تغییر شیب مسیر ترانزیت از طریق ایران و یا استفاده از موقعیتی که ایران با عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای پیدا میکند فقط با توسعه زیرساختها بهویژه در حوزه حملونقل و مرزها میسر است.
زمانی که بخش ترانزیت کشور رونق گیرد، خودبهخود سرمایهگذاران برای توسعه راهها، خطوط ریلی و صنعت هوایی جذب کشورمان میشوند لذا درمجموع پیوستن به سازمان همکاریهای شانگهای میتواند بهترین فرصت برای رونق صنعت ترانزیت باشد.
در مسیر صادرات و ترانزیت کالا ضعفهای بسیاری مانند فرسودگی کامیونها، ضعف خطوط ریلی، کمبود برخی امکانات مانند واگن، اتلاف وقت در ترخیص کالا و تشریفات گمرکی در مرزها مشهود است که باید موردتوجه ویژه قرار گیرد.
درصورتی میتوان از این فرصت ترانزیتی و همچنین عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای به نحو مطلوب بهره گرفت که در ابتدا زیرساختها، بهویژه زیرساختهای حوزه حملونقل را توسعه داد.
انتهای پیام
محمدحسین روشنک
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی