حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

پنجشنبه, ۲۲ شهریور , ۱۴۰۳ Thursday, 12 September , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 238 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 13 تعداد دیدگاهها : 3×
تعزیه خوانی سنت دیرینه مردم مذهبی خضربیگ
۰۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۳
شناسه : 1602
بازدید 165
3
سایت خبری دیده بان ترشیز مردم روستای خضربیگ با برگزاری آیین های مختلف در تمام ایام سال عشق و ارادت خاص خود به خاندان پیامبر (ص ) را به نمایش می گذارند. این آیین ها مورد استقبال با شکوه از سوی مردم قرار میگیرد و همیشه جمعیت عظیمی دور تا دور تعزیه خوانان به عنوان بیننده حلقه می زنند. آیین های مختلف دیگری از جمله "علم بندان" نیز در ایام محرم دراین منطقه اجرا می شود‌و کم نظیر است.
ارسال توسط : نویسنده : مه لقا سعیدی / سردبیر منبع : ماهنامه دیده بان ترشیز
پ
پ


تعزیه و شبیه خوانی در سرزمین دارالولایه خراسان و ترشیز از دوران قدیم مرسوم بوده و از قداست خاصی در میان ساکنان این دیار برخوردار است. تعزیه در اصطلاح به گونه ای از نمایش مذهبی منظوم گفته می شود که در آن عده ای اهل ذوق و کار آشنا در مناسبت های مذهبی و اغلب در جریان سوگواری ماه محرم برای با شکوه تر نشان دادن آیین عزدارای اقدام به این نمایش میکنند. تعزیه گردانان و یا شبیه خوانان با رعایت آداب و رسوم و تمهیدهای خاص و نیز بهره گیری از ابزارهای و نواها و گاه نقوش زنده، برخی از موضوعهای مذهبی و تاریخی مربوط به اهل بیت پیامبر (ص ) و بویژه واقعه کربلا را برای بینندگان عزادار اجرا می کنند. اهالی روستای خضربیگ که میراث گرانبهای یکتا پرستی خدای متعال و پیروی از اهل بیت پیامبر (ص ) را در تاریخ خود دارند در ایام محرم آیین های خاصی برگزار می کنند. در واقع می توان گفت، آیین سنتی مذهبی تعزیه یا شبیه خوانی هر سال در دهه نخست محرم برگزار می شود و از استقبال خوب مردم نیز برخوردار است. از شبیه گردانان روستای خضربیگ میتوان به آقایان : اکبر زاده ، صفرپور ، علیزاده ، جمعه زاده ، مهدوی ، اسدالله زاده ،  شریفی ، زارع ، میری ، فرزین ، نجاتی ، نوروز زاده و حسینی اشاره کرد که یکی از شبیه خوانان به خبرنگار دیده بان ترشیز گفت: تعزیه یا شبیه خوانی بطور معمول و مرسوم ، به صورت دو گروه موافق و مخالف برگزار میشود که در اجرای تعزیه گروهی موافق در نقش همراهان آقا اباعبدالله الحسین (ع) ظاهر شده و در مقابل آنها گروهی دیگر ظلم و ستم خاندان ابوسفیان را نمایش می دهند. وی می گوید: گروه موافق با لباس سبز و عمامه و عبا و گروه مخالف با البسه قرمز و سیاه در اجرای تعزیه حضور دارند. وی اظهار داشت: گروه های شبیه خوان در هر جایی متناسب با محیط، با برپایی خیمه و در دست داشتن شمشیر ، صحنه های قیام عاشورا را با ذکر اشعاری برای عموم مردم بازگو می کنند. این تعزیه خوان گفت: هر روز دسته های سینه زنی و زنجیر زنی از محل تکیه روستا بسمت مزار مطهر شهدا روانه شده و اجرای مراسم عزاداری آقا اباعبدالله الحسین (ع) را برپا میداریم و روز عاشورا مربوط به شخصیت والای ایشان است که از صبح روز عاشورا تا عصر مراسم تعزیه آقا اباعبدالله الحسین (ع) برگزار میشود . در تعزیه هرکسی هر نذری دارد ، بین عزاداران حسینی تقسیم نموده و حاجت میگیرد حتی نان و ماست ، شربت و …. معمولا طی این سالها آقای حاج محمد صفر پور ، که عمر خود را در راه ارادت ائمه و امامان صرف کرده ، در آغاز به عنوان شبیه خوان راوی  است و هرجای تعزیه نکاتی لازم است را بیان میکند. و پیرغلام اهل بیت آقای حاج قدیر اکبرزاده که سالهاست نقش آقا اباعبدالله الحسین (ع)را برعهده دارد و آقای حاج محمد تقی علیزاده هم یکی دیگر از پیر غلامان و مریدان اهل بیت است که سالهاست عاشقانه در محافل و مجالس ابا عبدالله الحسین (ع) حضور داشته اند.

ضمنا متفق القول شبیه خوانان روستای خضربیگ‌ از مرحوم پیرغلام علی اکبر مرادی و مرحوم پیرغلام حبیب الله شریفی یاد کردند که دونقش کلیدی را عهده دار بوده اند و اکنون در بین شبیه خوانان جای این دو بزرگ مرد خالیست . روحشان شاد

مراسم شبیه خوانی در روستای خضربیگ بدون وقفه هرسال اجرا شده است و حتی در باب به تصویر کشیدن وقایع عاشورا و خباثت یزیدیان ، گاها آتش زدن خیمه های خاندان اباعبدالله الحسین (ع) و تداعی صحنه واقعه جانسوز شهادت سرور و سالار شهیدان بخشی از تعزیه در این روستا وولایت را تشکیل می داد. در پایان روز دهم و آخرین روز اجرای تعزیه فردی که در لباس امام حسین و صحنه شهادت امام حسین (ع) را اجرا می کند با درآوردن البسه خود و شرحه شرحه نمودن آن و تقسیم در بین مردم و ارادتمندان سید و سالار شهیدان و هرکه حاجت خاصی دارد ، به شور تعزیه در قالب ارادت به اهل بیت(ع) کمک بیشتری میکند.

مردم روستای خضربیگ با برگزاری آیین های مختلف در تمام ایام سال عشق و ارادت خاص خود به خاندان پیامبر (ص ) را به نمایش می گذارند. این آیین مورد استقبال با شکوه از سوی مردم قرار میگیرد و همیشه جمعیت عظیمی دور تا دور تعزیه خوانان به عنوان بیننده حلقه می زنند. آیین های مختلف دیگری از جمله “علم بندان” نیز در ایام محرم دراین منطقه اجرا می شود. در این آیین جوانان و نوجوانان و عاشقان حضرت عباس (ع) با بستن پارچه سیاه و سبز به علم، آن را همراه دسته های سینه زنی و زنجیر زنی حمل میکنند” و سپس علم را در وسط روستا در مکانی در زمین قرار داده و دور آن سینه زنی و بقولی ” حسن ، حسین ” میکنند. که این سینه زنی دور علم هم رسم ویژه ای محسوب میگردد.

ضمن عرض درودها بر مردم شهید پرور و مذهبی خضربیک و تعزیه خوانان محترم این دیار ، لازم به ذکر است این مطلب به یادبود شهید حسین سعیدی تهیه و تنظیم گردید باشد تا از زادگاهش تحفه ای ارزشمند بیادگار بماند. روحش شاد

سردبیر / خبرنگار : سعیدی

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.