شاید تاکنون این سؤال برای بسیاری از کاشمریها پیش آمده باشد که بر چه اساس از کاشمر به عنوان شهر وقفی در خراسان رضوی نام برده میشود و یا اینکه چه کسانی زمینهای این شهر را وقف کردهاند، یا اصلاً مالکان اصلی این زمینها چه کسانی بودهاند.
بسیاری گلهمند هستند که اغلب مواقع هر ملکی را میخواهیم خرید و فروش کنیم یا مغازهای را اجاره کنیم گفته میشود وقفی است و کار را کمی برایشان سختتر میکند
سید احمد حسینی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر: هر جایی از این شهر که قدم بگذاریم نشانهای از وقف دیده میشود که این نشان از تدین مردم کاشمر در بحث موقوفات بوده است.
اسناد وقفهایی که در گذشته انجام شده است ، موجود است .
وقفهای اصلی کاشمر حدود دو قرن قدمت دارند. البته زمینهای دیگری هم هستند که وقف نیستند و مالکان اصلی آنها ۵ یا ۶ نفر بیشتر نبودهاند.
شهرستان کاشمر دو پلاک بزرگ شامل سسفد و سلطانیه دارد که مهمترین وقفها را شامل میشود.
بر اساس موقوفاتی که در گذشته انجام شده در قنات مزرعه سسفد یک سوم و در قنات مزرعه سلطانیه به میزان تقریباً یک دوم مالکیت دارد.
سرچشمه قنات اراضی سسفد از حد مرز بین اراضی رزقآباد شروع میشود. مرز اراضی سسفد هم مرز با قنات سلطانیه پس از آمدن به خیابان فاطمیه، دادگستری، بهبودی غربی، ضلع جنوب پارک بانوان به سمت چاههای مغان امتداد داشته و پس از عبور از ضلع غرب امامزاده سید محمد و کارخانه خوراک دام به سمت فاز ۵ مسکن مهر و تا حد فاصل جنگل سید مرتضی و در ادامه دانشگاههای آزاد، پیام نور و جهاد دانشگاهی رفته تا اینکه به همان مظهر قنات میرسد.
حدود ۵۰ درصد شهر کاشمر مشمول اراضی سسفد و یک سوم آن موقوفه ابن علی الکاسفی است.
اراضی سسفد با اراضی ملی در مجموع ۳۵۰۰ هکتار میشود که یک سوم آن وقف است.
تنها موقوفه اراضی سسفد مربوط به موقوفه مظفرالدین سلطان ابن علی الکاسفی است که در سال ۱۳۳۲ هجری قمری یعنی ۱۱۳ سال قبل انجام شده و برابر وقف نامه موجود یک سوم از قنات و مزرعه سسفد به انضمام آبکوه آن وقف شده است.
اراضی سلطانیه شامل اراضی دشت مغان، خیابان مدرس، حیدری، باقری، نیازمند، ترابی، بلوار شاهد، امام موسی صدر و بخشی از ۱۷ شهریور تا بیمارستان مدرس و…است.
در پلاک سلطانیه ۳۷.۵ دانگ از ۸۰ دانگ موقوفه است که ۱۳ موقوفه شامل موقوفه سلیمانخانی، مصطفوی، ملامحمد واعظ، نوراله قاهری، یحیی طبیب، جلالی نوری، نورجهان، ملأ یحیی، جهانداری، حاج محمد شاهمرادی، حاجیه خانم و محمد و مریم شاهمرادی و عبدالعلی خان عرب جزء این موقوفات است.
شش دانگ پلاک فیضآباد ۳۰۳۴ اصلی که ۴۰۰ هکتار میشود نیز وقف است.
برخی مغازههای شهر کاشمر، قسمت اعظم دور میدان مرکزی، کاروانسرای امینالتجار و … وقف است.
بسیاری از منازل مسکونی مغازهها و مدارس خیابان قائم هم وقف است.
فرمان، زوار، شجاعی، مهربان، نساجیان و تعدادی دیگر را از جمله مالکین عمده اراضی سسفد می باشند.
متأسفانه در برخی پلاکها حق موقوفات تضییع شده به طوری که سند داریم اما زمین در تصرف متصرفین است و هیچ رابطه استیجاری با موقوفه ندارند، همچون اراضی منطقه حسینآباد به مساحت ۱۶ هکتار، یا منطقه شمال میدان معلم شامل فرهنگسرای شهرداری حدفاصل تا سیل بند امیرکبیر پلاک مشاعی به میزان ۱۹ هکتار بوده ولی تصرفات موقوفه به میزان مالکیتش نیست ولی اداره اوقاف پیگیر وصول حقوق موقوفه است.
ثبت دیدگاه